Ghid pentru deshidratarea alimentelor
Vă vom prezenta mai jos un scurt ghid de deshidratare a fructelor, legumelor, cărnii și peștelui.
Timpul de deshidratare/uscare menționat în acest articol pentru diferite tipuri de alimente sunt informative. Acesta este influențat de temperatura camerei, umiditatea aerului, tipul alimentelor, dimensiunea și cantitatea acestora, etc.
Deshidratarea fructelor se va face cel mai bine la 57ºC
Alimentul |
Prepararea |
Textura alimentului deshidratat |
Timpul de preparare |
|
Mere |
Tăiaţi, scoateţi miezul şi tăiaţi în felii sau rondele de 5-6 mm grosime. |
Moale |
7 – 15 ore |
|
Caisele |
Spălaţi, tăiaţi în jumătăţi, feliaţi şi îndepărtaţi sâmburele. Presaţi caisa cu miezul în jos. |
Moale |
15 – 28 ore |
|
Bananele |
Decojiţi şi tăiaţi în felii de 3 mm grosime. |
Tare |
6 – 10 ore |
|
Fructe de pădure |
Lăsaţi-le întregi. În pieliţele ceruite ale fructelor de pădure vor apărea microfisuri. |
Tare |
10 – 15 ore |
|
Cireşele |
Îndepărtaţi sâmburii şi codiţele. Tăiaţi-le în două şi puneţi-le cu miezul în jos. Vor arăta ca stafidele, aveţi grijă să nu le deshidrataţi prea tare. |
Tare şi lipicios |
13 – 21 ore |
|
Afine |
Acelaşi procedeu ca la fructele de pădure. |
Moale |
10 – 12 ore |
|
Smochine |
Spălaţi-le şi îndepărtaţi părţile lovite dacă este necesar, tăiaţi-le în patru şi împrăştiaţi-le într-un strat gros cu pieliţa în jos. |
Moale |
22 – 30 ore |
|
Struguri |
Spălaţi, îndepărtaţi sâmburii şi tăiaţi strugurii în jumătăţi, puneţi-le cu pieliţa în jos. Pretratarea prin albire va reduce procesul de deshidratare cu 50%. |
Moale |
22 – 30 ore |
|
Nectarine |
Spălaţi, scoateţi sâmburele şi pieliţa. Tăiaţi în felii de 10 mm, puneţi-le cu miezul în sus. |
Moale |
8 – 16 ore |
|
Piersici |
Spălaţi, scoateţi sâmburele şi decojiţi de pieliţă dacă doriţi. Tăiaţi în felii de 5-6 mm. |
Moale |
8 – 16 ore |
|
Pere |
Spălaţi, îndepărtaţi pieliţa şi sâmburii, tăiaţi în felii de 5-6 mm sau tăiaţi para în 4. |
Moale |
8 – 16 ore |
|
Curmale japoneze |
Spălaţi, îndepărtaţi pieliţa şi căpăcelul acesteia. Tăiaţi în felii de 5-6 mm. |
Tare |
11 – 19 ore |
|
Ananas |
Decojiţi, îndepărtaţi miezul lemnos şi pieliţele. Tăiaţi în felii de 5-6 mm sau baghete. |
Moale |
10 – 18 ore |
|
Prune |
Spălaţi, tăiaţi în două, îndepărtaţi sâmburele şi presaţi pruna pentru ca o suprafaţă mai mare să intre în contact cu aerul |
Tare |
22 – 30 ore |
|
Rubarbe |
Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm lungime. |
Tare |
6 – 10 ore |
|
Căpşuni |
Spălaţi, tăiaţi căpăcelul şi feliaţi căpşuna, aceasta trebuie să aibă o grosime de 5-6 mm. |
Tare şi crocant |
7 – 15 ore |
|
Pepene galben |
Decojiţi pepenele, îndepărtaţi seminţele şi tăiaţi-l sub formă de baghete. |
Tare şi lipicios |
8 – 10 ore |
Pentru mâncare vegană şi alimente proaspete folosiţi 40,5 º C/ timpul de deshidratare poate fi prelungit.
Alimentul |
Prepararea |
Textura alimentului deshidratat |
Timpul de preparare |
Sparanghel |
Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm. |
Fragil |
5 – 6 ore |
Boboase, verdeţuri sau ceruite |
Spălaţi, îndepărtaţi capetele şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm, sau în stil franţuzesc. |
Fragil |
8 – 12 ore |
Sfeclă |
Îndepărtaţi coaja şi tăiaţi în felii groase de 5-6 mm sau în cubuleţe de 3 mm. |
Tare |
8 – 12 ore |
Brocolli |
Spălaţi, rupeţi în bucheţele de 5-6 mm. Lăsaţi-le la scurs înainte de a le băga la deshidrator. |
Fragil |
10 – 14 ore |
Varză |
Spălaţi, grupaţi/tăiaţi în fâşii de 3 mm. |
Fragil |
7 – 11 ore |
Morcovi |
Spălaţi, tăiaţi extremităţi-le şi dacă doriţi curăţaţi de coajă. Tăiaţi în cuburi sau rondele de 3 mm. |
Tare |
6 – 10 ore |
Țelină |
Spălaţi bine, îndepărtaţi tulpinile şi tăiaţi în rondele de 5-6 mm grosime. |
Tare |
3 – 10 ore |
Porumb |
Decojiţi porumbul, curăţaţi-l de mătase şi daţi-l printr-o baie de aburi fierbinţi şi împrăştiaţi boabele în tava deshidratorului. În timpul uscării mai întoarceţi boabele din când în când. |
Fragil |
6 – 10 ore |
Castravete |
Spălaţi şi tăiaţi în felii groase de 3 mm. |
Tare |
4 – 8 ore |
Vânătă |
Spălaţi, decojiţi şi tăiaţi în felii groase de 5-6 mm. |
Tare |
4 – 8 ore |
Verdeţuri |
Spălaţi bine verdeţurile, îndepărtaţi sâmburii dacă este nevoie şi împrăştiaţi-le în tava deshidratorului, fără ca acestea să fie lipite între ele. Pentru o mai bună deshidratare mai întoarceţi-le din când în când. |
Fragil |
3 – 7 ore |
Ciuperci |
Spălaţi-le şi ştergeţi-le cu o cârpă umedă. Tăiaţi-le în felii de 9-10 mm grosime pe de-a lungul ciupercii. Împrăştiaţi-le în tava deshidratorului într-un singur strat. |
Tare |
3 – 7 ore |
Bame |
Spălaţi-le, decojiţi-le şi tăiaţi-le în felii de 5-6 mm grosime. |
Tare |
4 – 8 ore |
Ceapă |
Decojiţi ceapa, tăiaţi-o în felii groase de 5-6 mm sau în inele de 3 mm grosime. Uscaţi-o la temperatura de 63 ºC. |
Tare |
4 – 8 ore |
Păstârnac |
Spălaţi, decojiţi dacă doriţi şi tăiaţi în felii groase de 9-10 mm. |
Fragil/greu |
7 – 11 ore |
Mazăre |
Scoateţi boabele de mazăre din păstaie, spălaţi-le bine, daţi-le printr-o baie de aburi fierbinte până ce acestea încep să se încreţească. Uscaţi-le apoi cu un prosop de hârtie şi introduceţi-le în deshidrator. |
Fragil |
4 – 8 ore |
Ardei |
Îndepărtaţi codiţa, seminţele şi partea albă din interiorul ardeiului. Spălaţi şi ştergeţi încet ardeii. Tăiaţi în bucăţi, rondele sau fâşii groase de 5-6 mm. |
Tare |
4 – 8 ore |
Porumb pentru floricele |
Spălaţi coceanul, îndepărtaţi boabele de porumb după ce s-au uscat foarte bine. |
Scorojit |
4 – 8 ore |
Cartofi |
Folosiţi numai cartofi proaspeţi, spălaţi-i bine şi băgaţi-i într-o baie de aburi pentru 5 – 6 minute. Tăiaţi-i în stil franţuzesc, în felii groase de 5-6 mm sau în rondele groase de 3 mm. |
Fragil/tare |
6 – 14 ore |
Dovleac |
Tăiaţi în mai multe bucăţi şi îndepărtaţi seminţele. Băgaţi-le într-o baie de aburi sau în cuptor până ce feliile devin moi. Îndepărtaţi coaja, iar pulpa introduceţi-o în blender până ce aceasta devine piure. Folosiţi hârtie pentru prăjituri, rulând-o în aceasta şi lăsaţi-o până ce se usucă, apoi introduceţi dovlecelul în deshidrator. |
Tare |
7 – 11 ore |
Bostănei de vară galbeni |
Spălaţi, decojiţi dacă doriţi şi tăiaţi în felii de 5-6 mm grosime. |
Tare |
10 – 14 ore |
Roşii |
Spălaţi şi îndepărtaţi codiţa. tăiaţi în felii groase de 5-6 mm. Pentru roşii cherry, sau roşii mici tăiaţi-le în două şi aşezaţi-le în tava deshidratorului cu miezul în sus. |
Tare/ fragil |
5 – 9 ore |
Napi |
Decojiţi şi tăiaţi în felii de 9-10 mm grosime. |
Fragil |
8 – 12 ore |
Dovleac |
Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi. Treceţi dovleacul printr-o baie de abur fierbinte sau introduceţi-l la cuptor până ce devine mai fraged, mai moale. Introduceţi miezul la blender până ce devine un piure, rulaţi conţinutul într-o foaie de hârtie Paraflexx specială, folosită la uscarea alimentelor. |
Tare |
7 – 11 ore |
Igname (cartofi dulci) |
Spălaţi ignamele, treceţi-le printr-o baie de aburi fierbinţi până ce acestea devin fragede şi tăiaţi-le în felii groase de 5-6 mm. |
Fragil |
7 – 11 ore |
Dovlecei (Zucchini) |
Spălaţi dovlecelul şi tăiaţi-l în felii groase de 5-6 mm sau sub formă de chipsuri groase de 3 mm. |
Fragil |
7 – 11 ore |
Ghid pentru deshidratarea cărnii
Pentru carne folosiţi 55-68 º C / timpul de deshidratare poate fi prelungit.
Dintr-un kilogram de carne crudă obțineți aproximativ 650 gr de carne zvântată.
Alimentul |
Prepararea |
Textura alimentului deshidratat |
Timpul de preparare |
Carne Pește |
Tăiați carnea felii cu grosimea de 5 mm. Pregătiți o marinada care vi se potrivește ca aroma/gust. Puneți carnea în marinadă, amestecați și dați vasul la frigider pentru cel puțin 12 ore. Amestecați periodic, pentru ca carnea să se marineze mai bine. |
Tare |
8 – 10 ore |
● Ierburi: 35-52 C
● Aluat la dospit: 43-46 C
● Iaurt: 40 C
● Legume: 49-57 C
● Fructe: 57-73 C
● Carne și pește: 63-68 C