Cum alegem corect ouăle pentru incubaţie? Pregătirea incubatorului.

Cum alegem corect ouăle pentru incubaţie? Pregătirea incubatorului.


Reguli-de_incubare-ale-oualor.jpg


Pentru a obține păsări puternice și sănătoase, este necesar să respectăm anumite reguli în procesul incubării ouălor.


Etapa colectării ouălelor este extrem de importantă, poate chiar decisivă în randamentul pe care-l veți obține în urma incubării.  


Pentru incubaţie se vor recolta ouă, numai de la păsări sănătoase, care au fost vaccinate corespunzător. Găinile de la care se recoltează ouă pentru incubaţie ar trebui să fie vaccinate, cel puţin contra psedopestei aviare şi a bursitei infecţioase aviare. Puii rezultaţi din ouăle acestor păsări, în urma incubaţiei vor fi protejaţi în primele 10-12 zile de viaţă.


Având în vedere temperaturile joase de la şfârşitul iernii - începutul primăverii, se recomandă ca recoltarea ouălor de incubaţie, să se facă cât mai curând posibil după producerea acestora. Depozitarea ouălor se va face în cofraje (pentru a se evita spargerea), într-o încăpere răcoroasă, după ce în prealabil ouăle cu coajă subţire, rugoasă sau fisurată au fost îndepărtate.


Temperatura din camera în care sunt amplasate trebuie să fie de aproximativ 8-12°C, umiditatea - 75-80. Pentru incubație, ouale care au 5-7 zile sunt cele mai potrivite, mai vechi trebuie evitate.

 

În incubatoare, indiferent de capacitatea de ecloziune, se recomandă a nu fi utilizate ouă provenite din mai multe surse, deoarece este suficient ca un singur ou contaminat microbian să ajungă în incubator, ca să compromită întreaga serie, pusă la incubat.

 

Pregătirea incubatorului

Înaintea introducerii ouălor la incubaţie, se va pregăti incubatorul.


Incubatoarele Tehno MS sunt dintre cele mai bune și mai performante existente la moment pe piață, fiind complet automate. Tot ce aveți de făcut este să urmăriți nivelul apei în incubator, iar atunci cînd alarma va emite semnale să știți că este timpul să adaugati puțină apă. Incubatoarele sunt perfecte pentru incubarea ouălelor de pui, rață, gâscă, prepeliță, etc.,  îndeplinind cu succes toate funcțiile sale. Înainte de prima utilizare incubatorul se va porni timp de 2 ore pentru a verifica dacă totul este în ordine la fel se va verifica sistemul de întoarcere automată.

 

Dacă incubatorul a fost utlizat anterior, înainte de a se pune ouale la incubat se va face curăţenie şi dezinfecţie.


Pe toată perioada de ecloziune se vor urmări zilnic parametrii de incubaţie (temperatură, umiditate, ventilaţie) şi se va interveni, dacă este cazul, pentru remedierea grabnică a deficienţelor. Temperatura medie optimă, în jurul oului pus la incubat, trebuie să fie de 37,5-38ºC, ceva mai ridicată la început şi puţin mai scăzută la sfârşitul perioadei de incubaţie.


De asemenea, pe tot parcursul incubaţiei, ouăle se vor întoarce în incubator. Temperatura în încăperea în care este plasat incubatorul trebuie să fie între 20-22ºC, iar umiditatea aerului de 60-70%.

 

 

17.02.2022